CAM COLE – I SEE

 

 “ Don’t focus on being famous or any b*llsh*t like that… “ (C. Cole)

Cam Cole is een opvallende, wat excentrieke zanger, songwriter, straatmuzikant en new age-reiziger uit Londen, die ronddoolt op straat en op podia. Zijn one-man-band show is beïnvloed door Folk, Delta Blues, Grunge en Rock’n’Roll.

Cole trekt rond als eenmansorkest met zijn gitaar en footdrum, die speciaal voor hem ontworpen werd door ene Pete Farmer van het Amerikaans familiebedrijf Farmer Foot Drums, die akoestische draagbare drums bouwt en ze zo maakt, dat voor een artiest bijzondere eisen mogelijk worden. Pete Farmer richtte Farmer Foot Drums op in 2006.

“’I See’ is the long-awaited debut album by London busker and new age traveler Cam Cole. 10 tracks taken directly from his busking set, recorded raw to capture the magic Cam creates on the streets…”

‘I See’ (2019) is het langverwachte debuutalbum van Cam Cole. De 10 tracks die hij opnam komen rechtstreeks uit zijn busking-set en zijn “rauw opgenomen om de magie vast te leggen die Cam op straat creëert”. In de studio gebeurden de opnames o.l.v. producer Markus Stretz. De artiesten die Cole inspireerden toen hij de nummers voor het album schreef, zijn o.a. Kyuss, Led Zeppelin, Nickelback, The White Stripes en Blind Faith.

Met “New Age Blues” opent new ager Cam Cole ‘I See’. In de titelsong waarschuwt Cole ons voor de duivel, het kwaad (“Oh ik, ik zie het overal, het is overal, ik zweer het, overal waar ik ga…”) en in “Mama” vraagt hij aan moeder natuur om vergiffenis. Er volgen dan enkele zachtere, maar vooral erg persoonlijke nummers. “Tattoo Rings” is een liefdesverklaring en op “Myself” kijkt Cole naar zichzelf en probeert hij de stem in zijn hoofd te negeren en zijn ego achter zich te laten. Over dit nummer nog dit. Omdat Cole niet gewoon was in een studio te spelen en bij dit erg persoonlijke nummer wat last had van stress had, vroeg Stretz aan iedereen voor dit nummer even de studio te verlaten en stelde hij aan Cole voor, het nummer -met de lichten uit en zonder pauze- drie keren na elkaar te spelen. De eerste keer dat hij het nummer speelde was het goed, de tweede keer was magie en de derde keer absoluut geweldig. Wat we op de cd horen, is de tweede versie, waarin Cole het niet perfect speelt, maar zijn emoties weet los te laten. Cam Cole is “so blues” en dat wil hij ons vertellen in de afsluiter, “So Blues (Delta)”.

Niet met blues klassiekers, maar met enkel eigen materiaal gooit Cam Cole op ‘I See’ zijn standpunten en emoties de wereld in. Het is vrij uitzonderlijk dat een artiest dit zo open en eerlijk doet. Een aparte artiest, een aparte ervaring, die we dit jaar o.a. ook moesten missen in Ospel tijdens Moulin Blues 2020. Covid-19 besliste hier voor ons anders over…

“ Not with classic songs, but with only his own material, Cam Cole throws his views and emotions into the world on his debut ‘I See’. It’s quite exceptional for an artist to do this so openly and honestly… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. New Age Blues - 02. I See - 03. Mama - 04. Losers - 05. Tattoo Rings - 06. Myself - 07. Away - 08. Desire - 09. You Know - 10. So Blues (Delta) / Words/music © 2020 by: Cam Cole - Produced by: Markus Stretz

Album line-up: Cam Cole: vocs, guitar, footdrum

Discography Cam Cole: Live Acoustic from India [05/2020] | Live Busking @ Camden Town Station [04/2020] | I See [2019] |

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: New Age Records

video